torsdag 19. mai 2011

Problemer i Norge, sa du?

Rett nedenfor fra balkongen min i Odos Marni henger en gatelykt, bred nok til å tjenestegjøre som dagligstue for to-tre duer. En hvit med svarte striper på bystet, en svart med ubestemmelige bune flekker her og der, og en helt grå. Stundom flakser en av dem opp på rekkeverket utenfor rom 37 på Hotel Moka, kurrer et lite kalimera (ja, for de kurrer jo på gresk), legger igjen sitt visittkort, og seiler bedagelig tilbake til partneren på lykteskjermen. - Vi har da duer på Røa også, men athenerne (duene, altså) er heldeigvis mindre - heldigvis fordi også bæs ...... - nei, jeg mener det de legger igjen etter seg, ikke er av samme saftige format som vi vanligvis finner på verandaen hjemme! Så de får nå barre kurre i vei.

Som dere forstår er jeg tilbake i oldtidens kulturhovedstad. Også denne gang for å gjøre et fortvilt forsøk på komme på innsiden av gresk-prating. En ting er jo å forstå ord og setninger når de står på trykk - eller når vår meget dyktige lærer Maria snakker distinkt og tyyyydelig, gjentar det hun sier når jeg ser ut som et levende spørsmålstegn, forklarer med fakter og mimikk (hun unngår i det lengste å forklare på engelsk). Noe helt annet er å få med seg samtalen fra bordet ved siden av meg på en eller annen kaffebar! Men sånn er det jo hjemme også: Tenker på de av våre nye lands menn som samvittighetsfullt har gjennomført et norskkurs, setter seg lyttende på en T-bane-krakk og hører "hada - serætuken"....

Noe sa før jeg reiste: "At du tør! Tenk på all uroen der nede!" Visst er det uro.  Visst er grekerne fortvilt, sinte, usikre på hva tiden fremover skal bringe.  Og, ja, det har vært demonstrasjoner og blir nok flere. og kan hende mer gatvold også - for våre hjemlige Blitsere er bare smågutter sammenliknet med den blandingen av ekstreme "left-wings" og helproffe yrkesanarkister her nede. Men slike ting settes gjerne i gang der man er sikre på at aviser og TV gir full dekning. Og da kan man jo bare holde seg unna disse stedene. Eller for å si det på en annen måte: Dersom det er steinkasting utenfor USAs ambasade i Oslo, er det ikke nødvendigvis risikabelt å nippe til en frappé på Holbergs plass?!

Etter bare fire dager her skal jeg være varsom med å komme med analyser eller løsninger. Men finanskrisen setter tydelige spor i Athens sentrum: Boligblokker her og der med tomme leiligheter og digre plakater me "til leie". Stengte eller nedlagte sentrumsbutikker, apatiske grupper med "nye landsmenn" (fra Bangladesh, India, Pakistan, Albania, Bulgaria, Nordafrika - you name it ..) i smågatene rundt Omoniaplassen (for dere som måtte ha vært der) uten utsikt til arbeid, ettersom   arbeidsløsheten blant grekerne selv har passert 15%. Og bare i år ha pensjoner og lønn for offentlig ansatte blitt kuttet med snitt 20%. Vår - som ovenfor nevnt - dyktige lærer Maria, med universitetsutdannelse flere språk, samfunnsfag og kunsthistorie, har tre jobber for å holde hodet over vannet. Og hun har nettopp blir klar over at det statlige fondet hun har betalt pensjonsinnskudd til har gått dukken.

Ikke rart at man raser mot EU, IMF som sier: Kutt, kutt, kutt! Og mot egen statsminister (Papandreou) , som - etter sigende - har brukt 600 000 statlige euro til å fikse på egen stalige bolig!

Det får være nok for denne gang. Tilbake til hjemmelekser (lag en tenkt dialog mellom to ungdommer om hva slags type jobber de kan tenke seg, med tanke på lønn, fritid, pensjon, levestandard etc etc). Og tilbake til duelykten, for å se om det fortsatt kurres der.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar